Wegetariański obiad dla wszystkich, nawet tych bardzo mięsożernych :)
12 lipca, 2019Coś na szybko, na wynos i nie tylko.
21 lipca, 2019Wegetariański obiad dla wszystkich, nawet tych bardzo mięsożernych :)
12 lipca, 2019Coś na szybko, na wynos i nie tylko.
21 lipca, 2019Będę trochę uparta, ale znów zaproponuję Wam obiad bezmięsny, tym razem wegetariański. Społeczeństwo spożywa bardzo dużo mięsa i jego przetworów, choć według ankiety przeprowadzonej przez Instytut IBRiS 57,8% ankietowanych planuje zmniejszenie spożycia mięsa na rzecz produktów roślinnych – oby. Według GUS spożycie mięsa i podrobów na 1 mieszkańca w 2016 roku wynosiło 77,6 kg, natomiast w 2017 roku dane wstępne to 75 kg. Krótki odwyk od mięsa i jego przetworów przyda się chyba każdemu.
Dlatego też, dziś proponuję Wam jajka gotowane z pomidorami w soczewicy z niezawodnej Kwestii Smaku -> https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/soczewica/jajka_z_soczewica_pomidorami/przepis.html.
Ja pomijam ser w przepisie. Nie zapominajcie o kminie rzymskim, jest świetny! Idealnie pasuje do dan wegetariańskich. Co do soczewicy, jest dobrym źródłem białka, potasu, żelaza. Czerwona soczewica szybko się gotuje, nie trzeba jej namaczać.
Pamiętajcie o tym, że dieta powinna być urozmaicona, różnorodna wtedy dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych witamin, minerałów. Poza tym kto lubi nudę na talerzu? 😉